Slovensky
English

Najnovšie fotografie
Nová fotografiaNová fotografiaNová fotografiaNová fotografia

Zdieľať

Obec Hrachovo

Základné informácie:

Kedysi...

 

Obec je písomne doložená z roku 1353, vznikla však na starom osídlení. Bola majetkom rodu Jákoffyovcov, podobne ako hrad z roku 1416, ktorý v 16. a 17. storočí spolu s opevnením slúžil ako pohraničná pevnosť v boji proti Turkom. Hrad bol zničený počas Rákocziho povstania v 18.storočí a v súčasnosti po ňom nie sú viditeľné žiadne stopy .

 

Zrúcanina hradu

 

V roku 1565 bol v obci vystavaný renesančný kaštieľ, v ktorom v 17.storočí Gašpar Jánoky založil školu pre synov zo zemianskych rodín. V roku 1800 bol na kopci nad Hrachovom dokončený evanjelický kostol v klasicistickom slohu s barokovými prvkami, do ktorého veže zamurovali časť neskorogotického okna zo zničeného hradu. Z roku 1808 pochádza aj rímskokatolícky Kostol Mena Panny Márie.

 

Renesančný kaštieľ

 

Obyvatelia sa venovali väčšinou remeslám a povozníctvu. V roku 1828 žilo v obci 514 obyvateľov v 66 domoch. Po roku 1918 sa Hrachovo stalo poľnohospodárskou obcou. V roku 1922 vznikla jednoročná gazdinská škola, ktorá sa stala základom pre Poľnohospodárske odborné učilište s odborom záhradník. Postupným vývojom zástavby mala obec v 17.storočí ráz mestečka a vyvinula sa do dnešnej podoby.

 

Námestie v Hrachove (dnes hlavná ulica)

 

Hodnotný je priestor historického parku v okolí renesančného kaštieľa z roku 1565. Zo svetských pamiatok zaujme aj klasicistická kúria z roku 1773. V obci sa narodil a pôsobil básnik Samo Vozár.
Do katastrálneho územia Hrachovo patrí obec Hrachovo a časť Svetlá charakteristická lazníckym typom osídlenia.

 

Dnes...

 

V súčasnosti žije v obci 850 obyvateľov a z geografického aj obslužného hľadiska je považovaná za centrálnu obec Mikroregiónu Rimava a Rimavica.
Centrum obce tvorí areál obecného úradu spolu so zdravotným strediskom, základnou školu a hlavnou ulicou s obchodnými službami pre občanov. V priestoroch obecného úradu sa nachádza kultúrny dom, pošta a kaderníctvo.
V obci sa nachádza prevádzka vývarovne pre dôchodocov, ktorú prevádzkuje Občianske združenie OZVENY. V obci úspešne prevádzkujú svoju činnosť aj poľnohospodárska firma Poľnofarma MOGBI, spol. s r.o. a kovovýroba KOVOS s.r.o., ktoré spolu s obecným úradom, Základnou školou s materskou školou a detským domovom rodinného typu zamestnávajú najviac ľudí v obci.


(publikované: 12. novembra 2009
zobrazené: 5260 krát)



Odkazy
odkaz


odkaz


odkaz


Page By Peter Boháčik (c) 2009. XHTML 1.0, CSS 2.0, optimalizované pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie
HTML valid CSS valid
(c) Občianske združenie OZVENY 2010