Slovensky
English

Najnovšie fotografie
Nová fotografiaNová fotografiaNová fotografiaNová fotografia

Zdieľať

O projekte

Konkrétny nápad pustiť sa do obnovy vodného mlyna vo Veľkých Teriakovciach vznikol v hlavách dobrovoľníkov nášho občianskeho združenia a niekoľkých občanov obce pred niekoľkými rokmi, hoci dezolátny stav budovy mlyna prosil o svoju rekonštrukciu už niekoľko rokov predtým. Viaceré snahy o jeho záchranu ostali bez výsledku.

Myšlienku rekonštrukcie mlyna v nás upevnila odborná exkurzia v Holandsku v roku 2005, počas ktorej sme v krajine “veterných mlynov” navštívili pohostinné zariadenie s ubytovaním, ktoré vzniklo rekonštrukciou zhoreného mlyna. Zaujalo nás najmä to, ako miestni dokázali “predať” tento zaujímavý príbeh, hoci o existencii pôvodného mlyna hovoril len jeden z trámov a malá expozícia na najvyššom poschodí.

 

Významné míľniky projektu:

Hlavným cieľom projektu je zachovanie kultúrneho dedičstva Gemer - Malohontu a rozvoj jeho ekonomického potenciálu prostredníctvom obnovy kultúrnej pamiatky v obci Veľké Teriakovce a jej opätovného využitia.
Zámerom projektu je komplexná rekonštrukcia vodného mlyna a zriadenie prezentačného centra v jeho priestoroch vo forme regionálneho múzea s interaktívnymi expozíciami zameranými na roľníctvo, mlynárstvo, pekárstvo a tradičné remeslá. Okrem toho budú v priestoroch mlyna zriadené vzdelávacie priestory a informačné centrum pre miestnych občanov i návštevníkov obce.

 

Dodávateľ - realizátor rekonštrukcie mlyna:
PS - NOVOPS, a.s. Lučenec


(publikované: 10. novembra 2009
zobrazené: 6237 krát)



Odkazy
odkaz


odkaz


odkaz


Page By Peter Boháčik (c) 2009. XHTML 1.0, CSS 2.0, optimalizované pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie
HTML valid CSS valid
(c) Občianske združenie OZVENY 2010