Slovensky
English

Najnovšie fotografie
Nová fotografiaNová fotografiaNová fotografiaNová fotografia

Zdieľať

Sprievodné aktivity Slovenského mitrovania sa konali aj v mlyne

Remeselné výrobky v pastierstve bol názov výstavy, ktorá sa konala v teriakovskom mlyne ako jedna zo sprievodných aktivít Slovenského mitrovania v dňoch 25. - 26.októbra 2013.


Súčasťou otvorenia výstavy, ktoré sa konalo v piatok 25. októbra za účasti vystavujúcich remeselníkov, bola aj premiéra dokumentárneho filmu o ľudovom umelcovi, rezbárovi, výrobcovi píšťal, fujár a gájd, ako aj o známom interpretovi a inštrumentalistovi Milanovi Katreniakovi z Tisovca.


 

Po nej bola sprístupnená aj remeselná časť výstavy, na ktorej mohli návštevníci mlyna obdivovať fujary, píšťaly a črpáky spomínaného remeselníka, ale aj črpáky Milana Stieranku z Klenovca či pletené pastierske biče z dielne Ľuboša Majana z Rimavskej Soboty. Nechýbali ani guby z ovčej vlny, ktoré vyrába Ján Fotta z Klenovca a pastierske kapsy, kožené opasky, krpce a drevorezby Jána Maciaka z Tisovca.


 

 

Cieľom výstavy bolo prezentovať remeselníkov a ich výrobky, ktoré sa kedysi, ale ešte aj dnes spájajú so životom, prácou a oddychom pastierov.

V deň otvorenia bola výstava prístupná až do podvečerných hodín a pokračovala aj v sobotu od 10.00 do 14.00 hod. Počas obidvoch dní bolo priebežne premietaných aj ďalších päť filmov s pastierskou tematikou. Dokopy si výstavu pozrelo viac ako 200 návštevníkov, ktorí zavítali do Veľkých Teriakoviec za podujatím Slovenské mitrovanie.

Výstavu organizovalo Občianske združenie OZVENY Hrachovo v spolupráci s Gemersko - malohontským osvetovým strediskom Rimavská Sobota a Miestnou akčnou skupinou MALOHONT. Okrem spoluorganizátorov ďakujeme za pomoc pri príprave a realizácii výstavy Stanke Zvarovej z Klenovca.


Podujatia v mlyne organizované počas tohto roka sú realizované s podporou Miestnej akčnej skupiny MALOHONT v rámci grantového programu MAS Región občanom - občania regiónu.


Viac fotografií z podujatia nájdete vo Fotogalérii - TU.

Viac informácií a fotografií z celého podujatia Slovenské mitrovanie nájdete TU.


publikované: 29. októbra 2013
prečítané: 2602 krát



Odkazy
odkaz


odkaz


odkaz


Page By Peter Boháčik (c) 2009. XHTML 1.0, CSS 2.0, optimalizované pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie
HTML valid CSS valid
(c) Občianske združenie OZVENY 2010